Випікання українського хліба в печі 30 липня

 

 

Відтепер в «Українському селі» ви маєте можливість побачити процес випікання і придбати справжній, український хліб, що прямо тут і випікається за стародавнім українським рецептом на житній заквасці.

 

Випікання хліба у давні часи було важливим ритуалом. У кожної родини був свій «фірмовий» рецепт, який передавався із покоління в покоління. Раніше дріжджі не використовували. Хліб пекли на різних заквасках — і житніх, і вівсяних, і хмільних. Саме такі закваски збагачували організм органічними кислотами, вітамінами, мінеральними речовинами, ферментами, клітчатою, пектином, біостимуляторами. Такий хліб довго не черствів (1–2 тижні) і ніколи не вкривався пліснявою.

Розкриємо секрети нашого хлібу

Чому без дріжджів?

Офіційна медицина таки визнала шкоду термофільних дріжджів (тих, що останні роки використовуються у хлібопекарстві завдяки їхній властивості швидко піднімати тісто, що, в свою чергу, зменшує виробничий цикл у 2-3 рази). По різних даних сучасні дріжджі викликають наступні хвороби: імунодефіцит, трофічні язви, злоякісні новоутворення, варикозне розширення судин, хронічну втому, ожиріння та інші.

Основна умова для відтворення (регенерації) людського організму – це відсутність процесів бродіння. А бродіння в тілі людини викликається в першу чергу дріжджами. Звичайний дріжджовий грибок не виживає в людському організмі через високу температуру. Та завдяки «старанням» генетиків був виведений особливий вид термостійких дріжджів (термофільні – від слів стійкі до температур), які чудово розмножаються при температурі 43-44 градуси, а деякі навіть здатні витримати 500-градусну температуру печі. Більше інформації шукайте в Інтернеті.

 

Крім того, тривалий «підйом» тіста (до 6 годин) забезпечує повний розклад природних інгібіторів ферментів, що оберігають зерно від псування, проте пригнічують мікрофлору кишечника.

Чому в печі?

Окрім відчуття духовності, та причетності до рідної культури, випікання хліба в печі має і чисто практичне значення. До прикладу, як вже згадувалося, у печі розкладаються до простих елементів майже всі дріжджі, особливо природні (на яких і випікається наш хліб); засмагала шкуринка хліба містить високий відсоток пектину (має бактерицидні властивості, позитивно впливає на процес травлення і виводить з організму важкі метали і радіонукліди) і т.д. Окрім термічної обробки, хліб ще піддається інфрачервоній обробці, що надає йому особливого смаку і аромату.

 

Пам'ятайте, наш хліб не псується більше тижня, а якщо зберігати у сухому місці, найкраще у глиняній хлібниці (можна придбати у нас), то і через 2 тижня він буде смачним. Тому, спробувавши зараз, наступного разу можете придбати із запасом.

Вага однієї хлібини біля 1 кг.

Хліб випікається у субуту 30 липня у Миргородські музейній хаті.

Вхід до хати – квиток 5 грн.

Свіжевипечений хліб можна буде одразу придбати!

2009 – 2018 © Етнографічний комплекс «Українське село»